Hardnekkige vlekken TOP 10

1. Chocoladevlekken

 Eerst en vooral moet je de kledij zo snel mogelijk wassen in warm water en zeep. Hardnekkige vlekken kan je het best behandelen met alcohol of tri. Vervolgens laat je de vlek hard worden in de koelkast. Daarna kan je de overtollige chocolade zachtjes afkrabben met een doekje

 2. Balpenvlekken

Een balpenvlek kan het beste met spiritus of ammoniak gedept worden tot de meeste inkt weg is. Daarna was je de vlek in een mengeling van lauw water met zeep

 3. Bloedvlekken

Er zijn drie manieren om bloedvlekken te verwijderen uit kledij

  1. Direct met absorberend papier opnemen en vervolgens wassen in een lauw zeepsopje
  2. De vlek in koud, heel zout water onderdompelen. Daarna gewoon wassen
  3. Los een aspirine op in een beetje water. Dompel de vlek erin onder. Daarna gewoon wassen

 4. Grasvlekken

Er zijn vier manieren om grasvlekken te verwijderen uit kledij

  1. Wassen met een mengeling van water met een flinke scheut ammoniak
  2. Deppen met alcolhol
  3. Wassen met veel water waarbij je een scheut spiritus en een scheut ammoniak doet
  4. Nat maken en er suiker opdoen. Na een uur de suiker verwijderen en het kledingstuk gewoon wassen

 5.  Inktvlekken

Inktvlekken dep je het best met melk. Soms is het noodzakelijk om de vlek te laten weken in melk. Een oud middeltje is de inktvlek met kookwater van witte bonen deppen. Je kan ook de vlek met azijn deppen, maar let dan op voor verkleuren. Probeer het eerst op een onopvallende plaats!

 6. Kaarsvet

Gebruik een strijkplank, strijkijzer en absorberend papier. Onder en boven de kaarsvetvlek leg je absorberend papier. Daarover ga je met een warm strijkijzer. Als het kaarsvet gesmolten is en het papier absorbeert niet meer, dan verplaats je het papier zodat de vlek onder een onaangetast deel van het papier ligt en strijk opnieuw. Herhaal dat tot de vlek letterlijk weggesmolten is. Als het nodig blijkt, kan je het nabehandelen met alcohol, tri of spiritus. Kaarsvetvlekken op tafellakens en tapijten verwijderen wanneer er keukenpapier opgelegd wordt en als er een warm strijkijzer over gaat. Op houten meubelen kan je kaarsvet gemakkelijk afkrabben met een bankkaart of een een ander plat, stevig voorwerp. Daarna dien je de vlek in te wrijven met white spirit.

 7. Kauwgomvlekken

Stop het beplakte kledingstuk enkele uren in de diepvries tot de kauwgom hard is geworden. Daarna kan je de hard geworden kauwgom gemakklelijk afschrapen. Indien nodig kan het nabehandeld worden met alcohol of tri.

 8. Lippenstift

Zo snel mogelijk inwrijven met een papje van aardappelmeel en white spirit, vervolgens de vlek laten opdrogen alvorens het uit te borstelen. Je kan de vlek ook deppen met alcolhol of spiritus. Indien nodig kan je het nabehandelen met citroenzuurkristallen.

 9. Vernisvlekken

Leg onder en boven de vlek absorberend papier. Strijk met een warm strijkijzer over de vlek. Als de vernis gesmolten is en het papier absorbeert niet meer, dan verplaats je het papier zodat de vlek onder een onaangetast deel van het papier ligt en strijk opnieuw. Herhaal dat tot de vlek letterlijk weggesmolten is.

 10. Rode wijn

Tegen rode wijn helpt witte wijn. Ook sherry of zuivere alcolhol verwijderen de vlek volledig. Maar het beste middel is en blijft zout. Het is in ieder geval aan te bevelen de vlek zo snel mogelijk te behandelen. Voordat je de wasmachine aanzet, is het goed een druppel citroensap op de vlek aan te brengen. Is de vlek daarna nog niet weg, leg de stof dan voor de volgende wasbeurt een nacht lang in karnemelk. Als ook dat  niet helpt probeer je het tot slot met glycerine.
Fluweel en zijde kunnen niet met zout of witte wijn worden behandeld, maar wel met maïs- of aardappelzetmeel. Tegen achtergebleven sporen van rode wijn helpt verdunde ammoniak, spiritus of zeepspiritus. 

Nuttige TiPS :

° Wastips, klik hier

° Eerste hulp bij vlekken, klik hier

° Algemene vlekkentips, klik hier